Christie's verkoopt voor bijna 140 miljoen impressionistische werken

Christie's, dat maandagavond de verkoopweek van impressionistische en moderne werken in Londen opende, heeft voor bijna 140 miljoen euro kunstwerken verkocht. Dat meldt het veilinghuis dinsdag.

Het schilderij "Vrouw met hoed" (1938) van Pablo Picasso werd verkocht voor 7,59 miljoen euro. Voor "Ouled Nail" (1910) van Kees van Dongen telde een koper 7,44 miljoen euro neer, wat bijna het dubbele is van het hoogst geschatte bedrag.

Ook gingen acht werken van de Oostenrijkse artiest Egon Schiele onder de hamer, voor een bedrag van 16,63 miljoen euro. "Mutter und Kind", een werk waarvoor de schilder zijn inspiratie bij zijn meester Gustav Klimt haalde, bracht 3,86 miljoen euro op. In totaal leverde de verkoop 139,6 miljoen euro op. Daarmee werd het startsein gegeven voor een week die uitzonderlijk zou moeten worden met nieuwe recordprijzen voor impressionistische, moderne, naoorlogse en hedendaagse werken.

Bij Christie's, dat eigendom is van de Franse zakenman François Pinault, zouden die verkopen zowat 365 miljoen euro moeten opbrengen, wat volgens het veilinghuis een record voor Europa is. Concurrent Sotheby's zou dinsdagavond 77 impressionistische en moderne werken voorstellen, waaronder een portret van Dora Maar van de hand van Picasso. Ook veilt Sotheby's een werk van Paul Cézanne, Pierre-Auguste Renoir en de Duitse expressionist Franz Marc.

Nu in het nieuws