Diamant van Marilyn Monroe naar Antwerpen

Print
De nieuwe tentoonstelling ’Diamond Divas’, die vanaf 11 april te zien is in het Diamantmuseum aan het Antwerpse Astridplein, trekt nu al veel internationale belangstelling. Onder andere The Times of India berichtte al dat de beroemde diamant Moon of Baroda in Antwerpen ‘verrijst’. Sinds 1944 was de bijzondere steen niet meer voor het gewone publiek te zien.
BR>
De Moon of Baroda is een kanariegele peervormige diamant van 24 karaat, die door Marilyn Monroe werd gedragen tijdens de promotiecampagne van de film Gentlemen Prefer Blondes uit 1953. Haar vertolking van Diamonds are a girl’s best friend in die film werd wereldberoemd.

De Moon of Baroda komt uit Vadodara in de Indiase provincie Gujarat en maakte lang onderdeel uit van de familieschat van de maharadja’s van Baroda. “Daarom is er al veel belangstelling uit India”, vermoedt Jennie Baeten van het Antwerp World Diamond Center, dat de tentoonstelling organiseert. “We zijn verrast en blij dat het nieuws internationaal zo snel wordt opgepikt. Vakbladen uit Engeland en Amerika hebben ons ook al benaderd, net zoals een belangrijk vaktijdschrift uit Frankrijk. Dat maakt een speciale covereditie over Diamond Divas.”

De Moon of Baroda was voor 1944 alleen in 1926 één keer te zien.

Extra beveiliging

Wanneer de diamant juist in Antwerpen aankomt, willen het Diamantmuseum en het Antwerp World Diamond Center om veiligheidsredenen niet zeggen. Zeker is wel dat er extra beveiliging komt in het museum aan het Astridplein.

“Veel van de in totaal tachtig juwelen die naar Antwerpen komen zijn in handen van privéverzamelaars. De afgelopen maanden zijn er veiligheidsadviseurs uit onder andere Monaco en Parijs onze veiligheidsmaatregelen komen inspecteren”, vertelt Jennie Baeten.

Hoeveel de Moon of Baroda waard is, kan ze niet zeggen. De eigenaar van het pronkstuk wil absoluut anoniem blijven. De totale verzekerde waarde van alle juwelen samen ligt rond de 25 miljoen euro.

Foto MOON OF BARODA © HEIWADO & CO
Nu in het nieuws