Gentse Vooruit bekroond met Prijs Algemene Culturele Verdienste

In Antwerpen zijn maandag de Cultuurprijzen Vlaanderen 2007 uitgereikt door Vlaams minister van Cultuur, Bert Anciaux. De Gentse Vooruit mocht de Prijs voor de Algemene Culturele Verdienste in ontvangst nemen. Aan die prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Naast de Prijs Algemene Culturele Verdienste werden in het Antwerpse kunstencentrum deSingel nog elf cultuurprijzen uitgereikt, in categorieën voor onder meer jeugdtheater, erfgoed, muziek en jeugdliteratuur.

In de categorie jeugdtheater ging de prijs naar Jo Jochems voor zijn acteerprestaites in onder meer "Mijnheer Luxemburg" en als theatermaker voor "Alice".

In de categorie muziek viel Poppunt in de prijzen. Het steunpunt voor muzikanten organiseert onder meer de Popthesisprijs en Muzikantendag. Op haar website geeft de organisatie ook informatie over onder meer subsidies en auteursrechten.

In de categorie jeugdliteratuur viel schrijver André Sollie in de prijzen, voor "Een raadsel voor roosje", een "kunstboek met prachtige portretten in alle mogelijke technieken."

Aan de elf Cultuurprijzen Vlaanderen 2007 hangt een geldbedrag van 12.500 euro vast.

Ook werd de Prijs Algemene Culturele Verdienste uitgereikt. Die gaat naar het Gentse kunstencentrum Vooruit, dat vorig jaar zijn 25-jarig bestaan vierde. "De jury looft de inspanningen om het maatschappelijk debat te stimuleren", luidt het. Voorts prijst de jury de ambitie van Vooruit om heel verscheiden doelgroepen in gelijke mate aan te spreken.

De uitreiking van de Cultuurprijzen Vlaanderen werd maandag live uitgezonden via het digitale kanaal Canvas+. Het was de eerste keer dat Canvas digitaal ontkoppeld werd. Op zondag 10 februari en zondag 17 februari zendt Canvas via het open net een samenvatting van de uitreiking uit.

Nu in het nieuws