EO op de vingers getikt voor creationistisch trekje

Print
De Nederlandse Evangelische Omroep (EO) die verwijzingen naar de evolutieleer uit een dvd-reeks had geschrapt, is hiervoor door de BBC op de vingers getikt.
Het ontkennen van de evolutieleer is schering en inslag bij fundamentalistische christenen die de scheppingsleer als enige waarheid aanvaarden, het zogenaamde creationisme. De Evangelische Omroep heeft een dvd met een aangepaste versie van de BBC-natuurserie 'The Life of Mammals' uit de handel genomen. Dat gebeurde op verzoek van de Britse openbare omroep BBC.

De woordvoerder van de conservatief-protestantse omroep zei maandag dat de EO heeft besloten de ongeveer duizend tot 1500 exemplaren van de dvd niet te verkopen om een discussie over de evolutieleer te voorkomen.

Honderden Nederlandse en Vlaamse wetenschappers ondertekenden de afgelopen zomer een petitie waarin de BBC werd verzocht te voorkomen dat Nederlandse omroep in natuurprogramma's van de Britse omroep zou schrappen.

De aanleiding was de ontdekking van evolutiebioloog Gerdien de Jong dat de EO uit de natuurserie The Life of Mammals (het leven van zoogdieren) fragmenten had aangepast of verwijderd waarin de evolutieleer aan de orde kwam.

Het laatste deel van de serie, dat over mensapen en de mens gaat, zond de omroep niet uit.
MEEST RECENT