Broertjes Coen winnen DGA-award voor "No Country for Old Men"

De broers Joel en Ethan Coen hebben met hun laconieke westernthriller "No Country for Old Men" de begeerde regieprijs van de Amerikaanse Directors Guild of America (DGA), de beroepsvereniging van Hollywoodregisseurs, in de wacht gesleept.

Belga

Ze gelden daarmee als de topfavorieten voor de Oscars die op 24 februari worden uitgereikt. De DGA-award is sinds langs een ernstige indicator voor de hoogste filmeer.

Het was Martin Scorsese, de winnaar van vorig jaar, die het broederpaar zaterdagavond in Los Angeles in de bloemetjes mocht zetten. Met de maffiathriller "The Departed" won Scorsese een maand later ook de Oscars voor beste film en beste regie.

Sinds 1949 is het slechts zes winnaars van de DGA-award niet gelukt om hetzelfde jaar ook de Oscar voor de beste regie mee naar huis te nemen. Laatste pechvogel was Rob Marshall, die het met "Chicago" in 2002 moest afleggen tegen "The Pianist" van Roman Polanski.

De broertjes Coen moesten zaterdagavond afrekenen met sterke concurrentie. Sean Penn ("Into the Wild"), Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood"), Tony Gilroy ("Michael Clayton") en Julian Schnabel ("The Diving Bell and the Butterfly") waren de andere genomineerden voor de DGA-award.