Nieuwsdienst VRT lust eigen promospotje niet - Video

De nieuwe spot die de restyling van het VRT-nieuws moet promoten is bij heel wat medewerkers van de nieuwsdienst in het verkeerde keelgat geschoten. In het filmpje, dat gisteren een aantal keren te zien was op Eén, worden naast een aantal bekende koppen als Goedele Wachters, Wim De Vilder en Rudi Vranckx, ook enkele acteurs in beeld gebracht. Onterecht, vonden de onbekende VRT-medewerkers en zij kaartten het probleem aan bij de redactieraad.

ssimons

BR>

Het filmpje werd net voor de kerstvakantie opgenomen en toont onder meer beelden van een ochtendlijke startvergadering van het journaal.

Bekende koppen als Goedele Wachters, Wim De Vilder en Rudi Vranckx komen uitgebreid in beeld. Maar: voor de shots van het - onbekende - personeel van regie, redactie en productie deed het huis van vertrouwen beroep op stand-ins. Mooie jongens en meisjes moesten de ‘echte’ redacteurs, regie- en productieassistenten vervangen. Deze laatsten waren zo boos (zijn wij niet goed genoeg? Waarom mogen enkel de bekende koppen in beeld komen?) dat ze het probleem bij de redactieraad aankaartten. Meteen na de opnames besliste de redactieraad om over de gang van zaken een officiële vraag te stellen aan het College van Hoofdredacteurs, waarin onder andere chef VRT-nieuws Wim Willems en Pieter Knaepen, hoofd van de nieuwsdienst, zetelen.

Zij lieten weten dat het in het korte tijdsbestek dat was voorzien voor de opnames onmogelijk was om over de ganse lijn met ‘echt’ personeel te werken. Anders zou immers de normale nieuwsflow onderbroken moeten worden. Verder werd uitgelegd dat het ook helemaal niet de bedoeling was om de gewone medewerkers uit te spelen. In een mail aan de hele nieuwsdienst liet de redactieraad zondagavond weten dat het leek alsof er toch rekening was gehouden met hun verzuchtingen. In de definitieve versie van de spot zijn de stand-ins maar een paar seconden te zien.

T-shirt

Bij wijze van laatste symbolische verzetsdaad werd wel opgeroepen om op maandag 7 januari, de dag dat de vernieuwing officieel van start ging, een T-shirt aan te trekken met als opschrift: “Ik ben VRT, geen acteur.” De kledingstukken konden gratis afgehaald worden. Hoeveel medewerkers het aandurfden om zich die dag in verzetsplunje te tonen, is niet bekend...

Voor de nostalgische tv-kijkers die de (zoveelste) vernieuwing niet zien zitten, biedt YouTube een oplossing: onderstaand filmpje toont alle begingenerieken van de journaals van 1953 tot nu.