Napster gaat alleen onbeschermd MP3-formaat aanbieden

Online muziekwinkel Napster gaat vanaf het tweede kwartaal van dit jaar muziek verkopen zonder kopieerbeveiliging.

Belga

Alle downloads worden vanaf dan aangeboden in MP3-formaat, zo laat Napster maandag weten. Gebruikers zullen de muziek dus op alle muziekspelers kunnen afspelen. Tot hier toe kon dat bijvoorbeeld niet op de iPod van Apple.

Nu verkoopt Napster nog muziek die tegen illegaal kopiëren beveiligd is met de kopieerbeveiliging DRM van Microsoft. Maar DRM blijkt zo onpopulair te zijn bij de gebruikers dat het een negatief effect heeft op de verkoop.

Grote muziekbedrijven als EMI Group, Vivendi's Universal Music Group en Warner Music Group zijn een na een begonnen met het verkopen van muziek in MP3-formaat. Sony BMG sluit zich daar nu, als laatste van de vier grote platenmaatschappijen, uiteindelijk bij aan.

Napster werd in de jaren negentig bekend als een online dienst waar gebruikers gratis DRM-vrije mp3'tjes konden downloaden. Omdat dat illegaal was, spande de muziekindustrie een rechtszaak aan en kwam er in 2001 een einde aan de "illegale muziekwinkel". In 2003 werd een nieuwe versie van Napster gelanceerd nadat het een licentie had gekocht om muziek te mogen verkopen. Napster heeft momenteel zowat 750.000 gebruikers.