Dode-Zeerollen "weldra" op het internet

De Dode-Zeerollen met Bijbelfragmenten, een van de belangrijkste informatiebronnen over het jodendom en het vroege christendom, worden de komende vijf jaar integraal gedigitaliseerd en op het internet gepubliceerd, zo heeft de religieuze internetsite RKNieuws.net zaterdag gemeld. De operatie houdt het inscannen in van niet minder dan 15.000 tekstfragmenten, waarvan enkele nauwelijks groter dan een perkamentsnipper.

Belga

Volgens projectleider Simon Tanner van het King's College in Londen, aangehaald in de krant Financial Times, wordt het karwei extra bemoeilijkt door het feit dat op sommige fragmenten amper nog verschil merkbaar is tussen drager (perkament) en tekst (handgeschreven). Bijgevolg wordt een digitale camera ingezet waarvan het contrast twintig keer zo groot is als dat van een reguliere camera. Tanner werkte al mee aan meer dan 450 digitaliseringprojecten, "maar slechts weinig vormden zo'n uitdaging", aldus de internetsite.

De volledige inhoud van de rollen van de Dode Zee is sinds 2001 integraal in boekvorm beschikbaar. Vanaf 2012 moeten ze ook allemaal voor onderzoek via internet te raadplegen zijn.