Literatuurwetenschapper herschrijft leven Homeros

Een Oostenrijkse literatuurwetenschapper komt in een op stapel staand boek met geheel nieuwe inzichten in het leven van de voorchristelijke Griekse epische dichter Homeros. Zo zegt de 43-jarige Raoul Schrott in "Homers Heimat" over bewijzen te beschikken dat het schouwtoneel van Homeros' beroemde "Ilias" niet het Griekse Troje was, maar de zuidoostelijke Turkse landstreek Cilicië.

Belga

Steeds volgens Schrott leefde Homeros nabij de huidige Turkse stad Adana en werkte hij daar als Griekse schrijver voor de Assyrische (Iraakse) machthebbers aldaar. Mogelijk was hij behalve blind ook eunuch.

Duitstalige oudheidkundigen hebben de theses van de schrijver al op (homerisch) gelach ontvangen en naar de Schrotthoop verwezen. Zijn methodiek is onwetenschappelijk, zei Homeroskenner Georg Danek van de Universiteit van Wenen. "Als je Schrotts methode hanteert, kan je evengoed stellen dat Homeros uit Ierland afkomstig was", zei hij vrijdag in de krant Die Presse.

Over Homeros, auteur van de "Ilias" en de "Odyssee", is zeer weinig bekend. Volgens de legende is hij een verre voorloper van Stevie Wonder (blinde zanger) en woonde hij in een Griekse kolonie in het westen van Klein-Azië. Andere wetenschappers menen dat "Homeros" nooit heeft bestaan en zien in hem een artificiële dichtersfiguur.