Brussel werkt niet mee met Vlaams Kunststedenactieplan

Er is voor 2008 geen enkel Brussels project opgenomen in het Kunststedenactieplan van Vlaams minister voor Toerisme Geert Bourgeois (N-VA). Aanleiding is volgens Bourgeois de weigering van het Brusselse stadsbestuur om mee te werken. Hij betreurt de houding van de hoofdstad.

Belga

Brussel is in Vlaanderen een van de belangrijkste kunststeden. De stad is goed voor 56 procent van de in totaal 8,6 miljoen overnachtingen.

"Ook in de poolvorming onder de zes kunststeden heeft Brussel de samenwerking stopgezet", zegt Vlaams minister Geert Bourgeois. "De brieven die ik stuurde bleven onbeantwoord. Toerisme is nochtans een gemeenschapsbevoegdheid. Wij gaan daarom Brussel in onze campagnes blijven betrekken, ook in die voor het rugzaktoerisme die we in 2008 zullen opstarten. Als Brussel er zelf niet in investeert, zal ik dat doen."

Bourgeois benadrukt dat hij er geen problemen mee heeft dat Brussel samenwerkt met de Franstalige gemeenschap. "Het toerisme in Wallonië is echter anders dan dat in Vlaanderen", beklemtoont Bourgeois. "Wallonië is goed voor 19 procent van de overnachtingen in België. Zij werken minder rond de kunststeden. Brussel grijpt onze gereikte hand niet vast. Op dat vlak vind ik dat de hoofdstad tekort schiet. Dat is jammer en kortzichtig."