Radiohead bereikt digitale deal met iTunes

De Britse rockgroep Radiohead heeft een akkoord bereikt met de Amerikaanse computergigant Apple met het oog op de release van het nieuwste album 'In Rainbows' op iTunes. Dat berichten Britse media vrijdag.

Belga

Surfers kunnen 'In Rainbows' downloaden op de Britse website van iTunes voor een bedrag van 13,4 euro. Radiohead bedong bij Apple dat de songs aangekocht kunnen worden zonder verdere beperkingen op het vlak van auteursrechten. Eenmaal gedownload, kunnen fans de songs dus op quasi alle digitale toestellen beluisteren en vrij verspreiden op het internet, zo meldt de krant The Times vrijdag.

Radiohead sloeg vorig jaar de muziekindustrie met verstomming. Na het verstrijken van hun contract met platenlabel EMI besloot de gerenommeerde band rond frontman Thom Yorke de traditionele promotie- en distributiekanalen links te laten liggen en 'In Rainbows' zelf te verspreiden via het internet. Fans mochten zelf beslissen hoeveel ze voor het album wilden betalen. Dat aanbod is inmiddels verstreken, maar het album is nu ook in fysieke vorm verkrijgbaar in de reguliere platenwinkels.

Volgens The Times waren de inkomsten uit de verkoop van digitale muziek één van de knelpunten in de onderhandelingen tussen Radiohead en EMI. Yorke verklaarde alvast dat de opmerkelijke verkoopswijze van 'In Rainbows' de groep meer centen heeft opgeleverd dan de totale digitale verkoop van al hun andere albums. Geruchten als zouden 1,3 miljoen surfers elk vier pond (5,3 euro) hebben betaald, wil de zanger echter niet bevestigen. Yorke stelde wel dat de breuk met EMI er voornamelijk is gekomen omdat de platenfirma de groep te weinig controle over haar eigen back catalogue gunde.