Recordaantal muziekdownloads tussen kerst en nieuw

Nog nooit werden in één week tijd zoveel liedjes in mp3-formaat van het net gehaald als tussen kerst en Nieuwjaar. De oorzaak is zonneklaar: heel wat mensen troffen een mp3-speler onder de kerstboom aan.

Belga

Ultratop, de officiële hitlijst, telde zowat 170.000 legale downloads in de laatste week van 2007. "In de weken voor kerstavond bleef het aantal downloads stabiel. Maar in de week na kerst noteerden we een toename van zo'n 25 procent", zegt Sam Jaspers van de officiële hitlijst Ultratop. "Bovendien zagen we die stijging ook vorig jaar in de periode tussen kerst en nieuw."

Sinds half 2005 neemt Ultratop ook de legale mp3-downloads mee in zijn hitlijsten. Die cijfers komen van onlinemuziekwinkels zoals iTunes. Over heel 2007 werden zowat één derde meer liedjes van het net gehaald dan in 2006.

Het grote aantal downloads in de kerstperiode van de laatste jaren valt makkelijk te verklaren. Heel wat mensen krijgen op kerstavond namelijk een mp3-speler als kerstgeschenk. Bij internetwinkel Amazon was de mp3-speler samen met de digitale camera zowat het meest aangekochte cadeau in de weken voor kerst. Ook alle andere Europese mediagiganten merken dat mp3-spelers kort voor kerstmis als zoete broodjes verkopen.