Rusland bereid kunstwerken uit te lenen aan tentoonstelling in Londen

Rusland gaat de toelating geven om kunstwerken uit zijn musea uit te lenen voor een belangrijke tentoonstelling in Londen. Die tentoonstelling staat voor januari op de agenda. Dat heeft een Russische regeringsvertegenwoordiger maandag gezegd op Radio Echo in Moskou.

Belga

"We zijn zeker dat onze culturele schatten beschermd zullen worden in Groot-Brittannië", zegt de vicevoorzitter van het federaal agentschap voor de bescherming van het cultureel patrimonium Anatoli Vilkov.

"Indien de musea de technische vraagstukken oplossen worden de kunstwerken direct overgebracht naar Londen", aldus de man. Momenteel worden ze in Düsseldorf, in Duitsland, tentoongesteld.

Moskou dreigde eerder om de meesterwerken, waaronder schilderijen van Matisse, Van Gogh en Kandinsky, niet te zenden uit vrees voor inbeslagname op vraag families die van hun kunstwerken werden beroofd tijdens de Russische revolutie van 1917.

Om de tentoonstelling toe te laten heeft Groot-Brittannië zondag het in voege treden van een wet aangekondigd die de kunstwerken moet beschermen tegen een inbeslagname.