"Gisteren dacht ik: geef mij maar een spuitje"

De kanker waardoor Benny Neyman is getroffen, blijkt ongeneeslijk te zijn. De 56-jarige zanger, die de voorbije zomer nog optrad op Rimpelrock, kreeg eerder deze maand te horen dat hij aan de gevreesde ziekte lijdt. In januari zou hij aan zijn 23ste concerttournee beginnen.

ssimons

BR>

In ons land zou hij een valentijnsconcert geven in Wieze en op 13 april een concert rond het thema ‘Liefde voor het leven’ in de Antwerpse Zuiderkroon. Wegens al deze verplichtingen had hij geen andere keuze dan bekend te maken hoe erg het met hem gesteld is. Dat deed hij het afgelopen weekend in de Nederlandse krant De Telegraaf.

“In mijn laatste ruggenwervels zitten twee metastasen, uitzaaiingen van de primaire tumor elders in mijn lichaam. Eentje van drie en eentje van vijf centimeter.”

Die uitzaaiingen werden inmiddels achtmaal bestraald om de pijn en de zwelling weg te nemen. Zonder resultaat, de pijn is alleen maar toegenomen.

Waar de primaire tumor zit, is nog steeds een raadsel. Een mogelijkheid zou longkanker kunnen zijn. Nederlandse artsen geloven daar niet in maar Benny Neyman is ook in Leuven op onderzoek geweest en daar houden ze die mogelijkheid open.

“Eén ding wist de professor wel zeker,” vertelt de zanger. “Hoop hoeven we niet te hebben. Zelfs chemo raadde hij af. Omdat dat volgens hem toch geen zin meer heeft.”

Vrijgezel

De in Maastricht geboren zanger die later naar Amsterdam verhuisde en de laatste jaren in de buurt van Utrecht woont, voelt zich niet echt ziek maar heeft wel veel pijn. “Gisteren had ik zoveel pijn dat ik dacht ‘Geef mij maar een spuitje’,” zegt hij in het gesprek met De Telegraaf. Hij heeft zijn artsen laten weten dat hij geen lange lijdensweg wil.

In het ziekenhuis wordt hij gesteund door zijn echtgenoot Hans van Barneveld, met wie hij al vijfentwintig jaar samen is. Hans werd vorig jaar zijn manager.

Benny Neyman is het best bekend van hits als ‘Ik weet niet hoe’, ‘Waarom fluister ik je naam nog’ en ‘Vrijgezel’ maar wilde met zijn theatertournees bewijzen dat hij meer in zijn mars had. Die kans heeft hij bij ons nauwelijks gekregen want in Vlaanderen wordt hij nog steeds als een schlagerzanger beschouwd. Zijn optreden was trouwens een van de hoogtepunten van het Schlagerfestival in de Ethias Arena afgelopen maart, waardoor de poort naar België voor hem na vele jaren weer werd opengezet.

Zijn laatste optreden dateert van 2 december tijdens een hommage aan Conny Vandenbos, die in 2002 aan kanker overleed.