Sacha Baron Cohen stopt met Borat en Ali G.

Borat is niet meer. Het typetje zal niet meer worden gespeeld door de Britse komiek Sacha Baron Cohen. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Britse krant The Daily Telegraph. Baron Cohen stopt niet alleen met het spelen van de wereldvreemde Kazachse journalist, maar ook met de karikaturale rapper Ali G.

AP Ned

Baron Cohen kreeg een Golden Globe voor zijn acteerwerk in de pseudo-documentaire Borat: Cultural learnings of America for make benefit glorious nation of Kazakhstan. De film was een hit maar riep ook weerstand op. Baron Cohen maakte in de film zowel de Kazachen als Amerikanen belachelijk. Kazachen drinken volgens hem paardenurine, schieten graag honden dood, zijn extreem antisemitisch en bovenal niet vies van verkrachting en incest. Aan Amerikanen ontlokte Baron Cohen met zijn typetje vaak aanstootgevende opmerkingen.

In het interview met The Daily Telegraph zegt de komiek dat Borat feitelijk aan zijn eigen succes ten onder is gegaan. Elke keer als iemand de film ziet, is er weer iemand minder om in de maling te nemen, aldus Baron Cohen. Maar het doet hem wel pijn: "Het is als afscheid nemen van een geliefde."