'De horeca zit vol bandieten en onbekwame dommeriken'

Wijnschrijver Herwig Van Hove hakt op tijd en stond ferm in op de horeca. Meestal doet hij dat in Knack, vorige week nog in de Laatste Show. Vooral de bedragen waaraan ze hun wijn verkopen - vier à acht keer de winkelprijs - jagen hem de gordijnen in.

ksleurs

BR>

"Wie 30 euro aanrekent voor een wijn van 3 euro, moet de bak in", vindt Van Hove. "Als ik zoiets op de wijnkaart zie, stap ik op." Goed voor de helft van de drie keer per week dat hij op restaurant gaat. "Want die restaurateurs zijn dieven, scharrelaars en onbekwame dommeriken."

Guido Francque, ex-restaurateur en de leraar/inspirator van een grote groep sommeliers, voelt zich duidelijk in het diepst van zijn ziel gekrenkt door die uitspraken. "Bandieten heb je in elk vak, maar Van Hove moet nu eens de mensen steunen die het wel goed doen. Die groep wordt alsmaar groter. De vraag naar sommeliers is nog nooit zo groot geweest. Op mijn wachtlijst staan 300 restaurants." Hij heeft ook een boodschap voor Van Hove. "De horeca wil je levend villen."

Onze reporter Liliana Casagrande had een gesprek met de twee wijnkenners. Beluister het hele debat:

Herwig Van Hove vindt dat de horeca vol bandieten zit:

Het debat over de horeca vroeger en nu:

Over wijn in het buitenland en de jonge sommeliers als slaafjes:

De oplossing: goede wijn schenken en de juiste prijs vragen?

Over wijn uit de supermarkt:

Over Limburgse restaurants met een goede wijnkaart: