Gent trekt 66 miljoen euro uit voor cultuur, toerisme en feesten

Gent voorziet voor de komende vier jaar een budget van 66,2 miljoen euro om te investeren in de plaatselijke cultuur, het toerisme en feestelijkheden. Schepen van cultuur, toerisme en feesten Lieven Decaluwé (Spirit) rijft hiermee zo'n 17 procent van het investeringsbudget van de stad binnen.

Belga

"We hebben ons cultuurbeleidsplan op vier principes gebaseerd", zegt Decaluwé. "Creatie, erfgoed, cultuur- en culturele participatie en communicatie zijn de grote pijlers voor ons beleid." Er wordt 64,2 miljoen euro uitgetrokken voor cultuur, 1,052 miljoen euro voor toerisme en 902.000 euro voor feestelijkheden.

"We willen vooral ons beleid verder zetten, maar we hebben ook een heel aantal nieuwe projecten aangetrokken", aldus de schepen. Om de stadsuitstraling verder uit te bouwen, wordt het budget voor grote actoren zoals Filmfestival Gent, Kunstencentrum Vooruit en het Festival van Vlaanderen opgetrokken tot 260.000 euro per jaar en per instelling. Ook het Blue Note festival, de Handelsbeurs, Les Ballets C de la B en Collegium Vocale Gent ontvangen elk jaarlijks 25.000 euro.

Bovendien streeft schepen Decaluwé er naar om de samenwerking tussen de diverse musea in Gent te stimuleren. De schepen hamerde er nog op dat er zeker nog deze legislatuur een nieuwbouwvleugel komt aan het Design Museum. Maar ook het pakhuis Clemmen, aan de Veldstraat, wordt opgefrist. De lopende projecten zoals de verdere ontwikkeling en opknapbeurt van STAM en de Bijlokesite worden voortgezet. Een andere belangrijke investering richt zich tot de verschillende bibliotheekfilialen.

Verder streeft het stadsbestuur er ook nog naar om voor de hele toeristische dienst een onderkomen te vinden aan het Veerleplein. Ook krijgen de Gentse Floraliën die hun 200ste verjaardag vieren, een eenmalig budget toegekend van 175.000 euro. De subsidie voor de Gentse Feesten is opgetrokken tot 1.380.000 euro.