Nobele beloften domineren nominaties Screen Actors Guild

Bij de Screen Actors Guild Awards beloven heel wat onbekende filmsterren in de prijzen te vallen. Hollywoodsterren George Clooney en Angelina Jolie maken beiden een goede kans op een award voor beste acteur tijdens de uitreiking van de SAG-Awards in januari.

Belga

Maar wie de winnaars worden in de andere categorieën, valt moeilijker te voorspellen. Heel wat onbekende maar nobele beloften sleepten dit awardseizoen een nominatie van het acteursgild in de wacht.

De nominaties gelden meestal als een indicator voor de Oscars, maar dit jaar maken acteurs uit zo'n 15 films kans op een prijs in de verschillende categorieën.

De enige filmster die zowel in een hoofd- als bijrol werd genomineerd is Cate Blanchett voor haar rollen in "Elizabeth: The Golden Age" en "I'm Not There".

Het drama "Into the Wild", geregisseerd door Sean Penn, werd genomineerd in vier categorieën, waaronder een voor beste acteur, twee voor beste bijrol (Hal Holbrook en Catherine Keener) en een nominatie voor de hele cast.

George Clooney is genomineerd voor zijn rol in "Michael Clayton". Hij neemt het in de categorie beste acteur op tegen Daniel Day-Lewis ("There Will Be Blood"), Ryan Gosling ("Lars and the Real Girl"), Emile Hirsch ("Into The Wild") en Viggo Mortensen ("Eastern Promises").

Aan vrouwelijke zijde werd Angelina Jolie ("A Mighty Heart") genomineerd in de categorie beste actrice. Cate Blanchett ("Elizabeth: The Golden Age"), Julie Christie ("Away From Her"), Marion Cotillard ("La Vie en Rose") en Ellen Page ("Juno") maken ook een kans op die felbegeerde prijs.

Een beste film wordt niet gekozen. De Screen Actors Guild zet in de plaats de beste filmcast in de bloemtjes. Kanshebbers in deze categorie zijn de casts van de remakes "3:10 To Yuma" en "Hairspray", "Into the Wild", "No Country for Old Men" en "American Gangster".

De awards worden op 14 januari in Los Angeles uitgereikt.