Internationale kunstmarkt is laatste jaren enorm gegroeid

De internationale kunstmarkt is de voorbije vier jaar enorm gegroeid. Tussen 2002 en 2006 steeg de waarde van de verkopen wereldwijd met liefst 95 procent, zo blijkt uit een rapport van The European Fine Art Foundation.

Belga

In 2002 werden voor 22,2 miljard euro verkopen op de kunstmarkt gerealiseerd. Vier jaar later is dat bedrag bijna verdubbeld tot 43,3 miljard euro. Ook het aantal transacties steeg flink, van 25,8 miljoen naar 32,1 miljoen, een stijging van 24 procent.

Opvallend is de "enorme toename aan verkopen in China", stelt het rapport "The International Art Market, a Survey of Europe in a Global Context". Tussen 2003 en 2006 is de omzet van de Chinese veilingen bijna verhonderdvoudigd. Het land is nu de vierde grootste speler op de wereldmarkt, met een aandeel van 5 procent in de waarde van de kunstverkopen. Het aandeel van Europa zakte 6,3 procent, dat van de VS steeg dan weer met 2,4 procent.

Binnen Europa blijft Groot-Brittannië de grootste markt, met een aandeel van 60 procent in de Europese kunstmarkt en 27 procent in de wereldmarkt. De leider op de wereldmarkt is nog steeds de VS. In 2006 bedroegen de verkopen er iets minder dan 20 miljard euro, of bijna 46 procent van de waarde van de internationale verkopen aan beelden en toegepaste kunst.

Uit het rapport blijkt ook dat de verkoop min of meer evenwichtig verdeeld is tussen de kunsthandelaars en veilinghuizen. De handelaars zijn verantwoordelijk voor ongeveer 52 procent van de verkoop, de veilinghuizen voor ongeveer 48 procent.

Het rapport werd opgesteld door Clare McAndrew, cultureel econoom gespecialiseerd in de kunst- en antiekmarkt, in opdracht van The European Fine Art Foundation.