In Kazachstan duurt zo’n regeringsvorming twee dagen

De kleurrijkste bijzitter in De Laatste Show is zonder twijfel Gorcha Davidova. Deze enthousiaste vrouw van Kazachse origine stond anderhalf jaar geleden al in GvA.

ghouben

“Ik herinner me nog dat de journalist onder de indruk was van mijn Nederlands.” Ruim een half miljoen Laatste Show-kijkers treden hem ondertussen bij. “Ik was heel erg verrast toen men mij vroeg om bijzitter te worden bij De Laatste Show, vertelt de goedlachse Gorcha Davidova. “Ik kijk heel erg op naar Frieda Van Wijck. Zo’n grote madam. Ze neemt goeie interviews af. Ik kende haar al van die mooie reportages in Ten Huize Van op Canvas, en ze heeft ook veel gevoel voor humor. Voor mij is het maken van reportages een enorme uitdaging. De eerste keer ben ik de straat op gegaan om een nieuw woord voor allochtoon te vinden. Want dat vind ik zo’n lelijk woord, het heeft zelfs een agressief kantje.

Heb je ander woord gevonden?

Ja, exoot. Da’s toch veel mooier? En ik ga er nu werk van maken om dat te doen inburgeren. Maar ik ga niet alleen reportages maken over migranten, excuseer, exoten. Ik wil ook over andere dingen reportages maken. Wel wil ik tonen hoe exoten zich aanpassen en dat Belgen ook vreemde gewoontes hebben.

Wat zijn zo van die vreemde gewoontes die ons niet meer opvallen?

(lacht smakelijk) Dat je verondersteld wordt heel beleefd goedendag te zeggen bij het binnenkomen en buitengaan van een winkel. Dat sommige mensen maar één keer per week in bad gaan. En dat in het toilet alleen wc-papier mag en jullie voor vuilnis allerlei verschillende vuilbakken in allerlei kleuren hebben.

Je zat tijdens je eerste Laatste Show tussen Bart De Wever, Jeroen Meus en Alex Callier. Wie was de leukste?

Dat waren ze allemaal, al was Alex Callier de meest spontane. Ook Bart De Wever was sympathiek, maar vooral moe van al die maanden onderhandelen. Ik had er medelijden mee. Zeker omdat zijn vrouw en kinderen er ook over worden lastiggevallen. Dat vind ik heel erg. Na de uitzending hebben we samen nog een cola gedronken en De Wever bleek daar een aangenaam man.

Kan je als Kazachse begrijpen dat er nog altijd geen regering is in België?

In Kazachstan is alles op twee dagen geregeld. Ik volg het nieuws van die formatie wel een beetje en ik word het wel beu dat er maar geen oplossing komt. Ik kan het maar moeilijk begrijpen. Vooral dat Belgen niet lijken te beseffen in wat voor een uniek land ze leven. Dat jullie hier al zo lang vreedzaam samenleven met twee verschillende taalgroepen en nu ruzie beginnen te maken. Bijna als Israëli’s en Palestijnen. Heel erg vind ik dat.

Sinds Borat en wielrenners als Alexandre Vinokourov weten heel wat Belgen Kazachstan plots liggen. Merk je daar iets van?

Over de wielrenners werd ik tijdens het wielerseizoen wel eens aangesproken, maar iedereen heeft het natuurlijk over Borat. Een heel leuke film, vind ik dat. Ik heb hem zelf op dvd. Of ik mij beledigd voel door zijn grappen? Maar nee, dat is film. Al moet je wel begrijpen dat niet alle Kazachen ermee kunnen lachen. Of vinden Belgen het misschien fijn om allemaal met Dutroux vergeleken te worden?