"Ik heb heus niet fluitend in mijn blootje rondgelopen"

Hoeveel Playboy precies over had voor een naakte Ann Van Elsen, mag de ex-Miss België niet zeggen, maar feit is dat de fotoshoot die vorige week plaatsvond in Namibië voorlopig 30.000 euro oplevert voor Music for Life.

ghouben

Voorlópig, want toen Van Elsen woensdag tekst en uitleg kwam geven in het Glazen Huis, besloot ze één van de foto’s - op posterformaat én gehandtekend - te veilen. Gisterenavond rond 19u stond de teller al op 1.720 euro. Namibië is, na Mongolië, het dunstbevolkte land ter wereld. “Er wonen amper twee miljoen mensen”, vertelt Van Elsen, “en daardoor wordt het vaak vergeten als het om ontwikkelingslanden gaat. Omdat het zo weinig inwoners heeft, bengelt het qua absolute cijfers altijd onderaan de lijstjes, maar de percentages liegen niet: onder andere het percentage van aidsbesmetting in Namibië is enorm.”

Van Elsen wilde dat de shoot in Namibië zou plaatsvinden omdat ze op die manier het waterprobleem aan den lijve zou kunnen ondervinden. “En dat is dan ook gebeurd”, zegt ze. “We zijn in een dorpje geweest waar er één kraantje stond. Terwijl we hier bijna in elke ruimte van onze huizen aansluitingen hebben, hebben die vijftig mensen één kraan waar ze water uit moeten halen om te drinken, zich te wassen, eten klaar te maken... En dan nog beschouwen ze dat ene kraantje als een geschenk uit de hemel.”

Dat besef heeft Van Elsen gesterkt, want ‘naakt gaan’ was niet bepaald een makkie voor de ex-miss. “Het is niet zo dat ik het toch al van plan was en dat ik nu twee vliegen in één klap heb geslagen. Nee, ik heb dit gedaan omdát ik dat geld kon afstaan. ‘Het nemen van die eerste naaktfoto, dat zal wel het moeilijkst zijn’, dacht ik op voorhand. ‘Daarna speelt het geen rol meer, want dan heeft iedereen van de crew me toch al naakt gezien.’ Niet dus. In de praktijk moest ik iedere keer opnieuw op mijn tanden bijten. Ik heb daar geen enkele keer fluitend in mijn blootje rondgelopen.”

Het levert Music for Life toch maar mooi 30.000 euro op. Concreet: 20.000 euro van Van Elsen zélf, 5.000 euro van weekblad Story - waar ze ‘n dagboek voor pende - en 5.000 euro van discotheek Carré in Willebroek, waar midden januari de persconferentie naar aanleiding van het verschijnen van de bewuste Playboy zal plaatsvinden. Hoeveel Playboy preciés over had voor Van Elsen en of het blootblad - zoals beloofd - het bedrag nog wat zal aandikken óf al aangedikt heeft, daar kon het VT4-gezicht woensdag niks over kwijt. “Mijn contract verbiedt me dat”, zei ze. “maar dat geeft niet, want ik wil het middel ook niet boven het doel plaatsen.”

Tussen al het naaktgeweld door liet Vlaams minister Geert Bourgeois gisteren ook nog weten dat de Vlaamse regering 150.000 euro schenkt aan Music for Life. Gelukkig zonder naaktfoto's.