Mediaconcentratie voortaan toegestaan in de VS

Mediaconcentratie is voortaan toegestaan in de Verenigde Staten. Het bevoegde federale media-orgaan FCC keurde dinsdag een aanpassing van de huidige reglementering toe. Voortaan kunnen mediabedrijven in twintig grote steden eigenaar zijn van zowel radio- en televisiestations als dagbladen.

Belga

De democratische oppositie kondigde alvast hevige oppositie aan. Vijfentwintig democratische senatoren kondigden maandag al aan dat ze een wetsvoorstel zouden indienen als de wijziging zou goedgekeurd worden.

Volgens Barack Obama, een van de Democratische presidentskandidaten, plaatst het voorstel de belangen van de grote bedrijven (winst) voor die van het volk (informatie). Mediabedrijven kunnen nu in de grote steden zowel geschreven als audiovisuele media aanbieden op voorwaarde dat ze tenminste acht verschillende "titels" aanbieden. De huidige regelgeving liet dat theoretisch niet toe, maar er waren veel uitzonderingen. Consumentenorganisaties beschouwen de wijziging als een cadeau voor de grote mediaconcerns. De mediadiversiteit zou bedreigd worden.

Voortaan is bijvoorbeeld News Corp van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch in regel met de wet. Het bedrijf is eigenaar van de rechtse krant New York Post, niet te verwarren met de "liberale" New York Times, en verschillende New Yorkse televisiestations.

Het voorstel werd nipt goedgekeurd. De twee Democratische leden van de vijfkoppige FCC stemden tegen.