Kunstenares Marlène Dumas bekroond met Kunstprijs van Düsseldorf

De Zuid-Afrikaanse schilderes Marlène Dumas heeft woensdag de Kunstprijs van Düsseldorf gekregen. Aan de prijs hangt een geldbedrag van 55.000 euro vast.

Belga

De Kunstprijs van Düsseldorf wordt jaarlijks aan een kunstenaar gegeven van wie het werk bepalend is voor de ontwikkeling van de hedendaagse kunst. De prijs werd vorig jaar voor het eerst uitgereikt, toen aan de Amerikaanse videokunstenaar Bruce Nauman. Aan de prijs is ook een tentoonstelling verbonden. De werken van Dumas zullen van 20 september 2008 tot eind februari 2009 tentoongesteld worden in Düsseldorf.

Marlène Dumas werd in 1953 geboren in Kaapstad, waar ze later ook haar kunststudies voltooide. In 1976 verhuisde ze naar Nederland, waar ze nog altijd woont. Ze nam twee keer deel aan de prestigieuze kunsthappening Documenta en ze exposeerde ook op de Biënnale van Venetië. De jury noemde haar een van de belangrijkste kunstenaressen van de voorbije twintig jaar die de internationale kunst belangrijke impulsen heeft gegeven. Seksualiteit is een belangrijk thema in haar werk.