Lannoo stelt boeken beschikbaar via Google Books

Uitgeverij Lannoo stelt vanaf januari haar catalogus online beschikbaar via Google Books. Lannoo zou de eerste algemene uitgeverij in België zijn die samenwerkt met het boekenfiliaal van de populaire internetzoekrobot. De werken van Lannoo zullen niet volledig beschikbaar zijn: 20 procent van de inhoud wordt online vrijgegeven.

Belga

Via de zoekrobot kunnen gebruikers de beschikbare boeken doorbladeren. Door de beveiliging van Google kan de tekst niet gedownload of gekopieerd worden. In fases zal de uitgeverij ongeveer tweeduizend titels vrijgeven, te beginnen met de recentste.

Volgens Gert Ysebaert van Lannoo is uitgeverij De Boeck de enige uitgever in België die al samenwerkt met Google. De Boeck publiceert educatieve boeken voor zowel het basisonderwijs als het middelbaar en het hoger onderwijs.

Met de samenwerking wil Lannoo online promotie voeren. "Samenwerken met Google creëert veel visibiliteit", aldus Ysebaert. Nochtans is Google Books omstreden en er lopen al enkele processen tegen het initiatief. Het grote struikelblok zijn de auteursrechten. Vele uitgevers vrezen dat Google Books slechts een opstap is naar de volledige vrijgave van boeken.

De nieuwssite van het dotcombedrijf, Google News, kampt met gelijkaardige problemen.