'SM-rechter expliciet verhaal met heel veel liefde'

Gène Bervoets en Karlijn Sileghem spelen de hoofdrol in de speelfilm De SM Rechter, waarin regisseur Erik Lamens het waargebeurde verhaal vertelt van de Mechelse rechter Arousseau en zijn vrouw Magda. ”Ze hebben hun straf niet verdiend”, kiest Bervoets de kant van de omstreden rechter.

bsouffreau

BR>

De Mechelse rechter Koenraad Aurousseau werd in 1997 veroordeeld omdat hij - op haar verzoek - zijn echtgenote Magda had ’mishandeld’ in een masochistisch spel. De omstreden zaak bracht de strijdlustige Aurousseau zelfs tot bij het Europees hof voor de rechten van de mens, waar hij in 2005 opnieuw bot ving.

De SM rechter is een van de vijf films in de tweede reeks Faits Divers-films van VTM, met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Het scenario is klaar, producent Another Dimension Of An Idea is volop bezig met de voorbereidingen, om in april/mei te beginnen filmen. Wellicht komt de film begin 2009 in de bioscoop.

De belangrijkste hindernis van de preproductie is al genomen: het casten van de hoofdrollen. Gène Bervoets wordt Koenraad Aurousseau, Katarakt-hoofdrolspeelster Karlijn Sileghem zijn vrouw Magda.

”Ik besef dat deze film ophef kan maken”, bekent hoofdrolspeler Gène Bervoets. ”Er is lang gepraat met regisseur Erik Lamens. Karlijn en ikzelf hebben ondertussen Koen en Magda ook ontmoet. Nu heb ik er vertrouwen in dat deze film op de goede manier zal worden aangepakt.”

Bervoets, die in 2005 nog een vals van pedofilie beschuldigde stiefvader speelde in Suspect, beseft dat ook De SM rechter alle ingrediënten heeft van een schandaalfilm. ”Natuurlijk zullen er expliciete scènes zijn waar je in dit verhaal moeilijk omheen kunt. Maar als acteurs hebben we zeker een inbreng over hoe die scènes in beeld zullen worden gebracht.”

Bervoets begint aan deze onderneming vanuit een zekere empathie met het hoofdpersonage. ”De rechter had eerst geen weet van de wensen van zijn vrouw. Toen zij hem na jaren huwelijk in vertrouwen heeft genomen, heeft hij schoorvoetend aan haar wensen toegegeven. Uiteindelijk zijn ze heel ver gegaan, ook op openbare plaatsen.”

Sereen

Toch is de kern van De SM rechter niet dat schandaalverhaal, vindt Bervoets. ”Uiteindelijk gaat dit in de eerste plaats over de liefde tussen twee mensen. Wat Aurousseau heeft gedaan, deed hij uit liefde voor zijn vrouw. De twee zijn nog steeds bij elkaar en zien mekaar nog steeds ongelooflijk graag. Het wordt dus, ondanks die expliciete momenten, ook een heel sereen verhaal.”

Volgens Bervoets waren heel wat acteurs en actrices geïnteresseerd in deze hoofdrollen. ”Ook wij hebben gewoon auditie gedaan. Deze rol is een risico, maar een acteur ziet vooral de uitdaging. Zo’n rol kom je maar één keer in je leven tegen.”

Wordt De SM rechter ook een aanklacht? Aurousseau omschreef de film, toen de plannen vorig jaar werden bekend gemaakt, alvast als ”een manier om onrechtstreeks te blijven aanklagen wat mij is aangedaan.”

”Wat iemand doet in zijn privé-leven heeft toch niets te maken met zijn functioneren in een maatschappelijke rol?”, geeft Bervoets de rechter gelijk. ”Vandaag wonen die twee mensen op een appartementje, en hebben ze zelfs geen recht op een pensioen. Dat verdienen ze niet.”

Stef VANWOENSEL