Led Zeppelin ontgoochelt fans allerminst

Met hun eerste concert sinds 19 jaar heeft de legendarische Britse hardrockband Led Zeppelin maandag in Londen ongeveer 20.000 fans uit meer dan zeventig landen uit de bol doen gaan.

Belga

Van bij de eerste song in de O2-Arena, "Good Times, Bad Times", vlogen de toeschouwers recht voor een show die volgens de BBC anderhalf uur duurde. Het nummer is ook het eerste van het titelloze debuutalbum uit 1969.

Het optreden liet met nummers als "Dazed And Confused", "Whole Lotta Love" en het onvermijdelijke "Stairway To Heaven" geen enkele hoop van de fans onvervuld. Steeds weer oogstte de band met zijn overdonderende sound en virtuoze soli jubel.

Led Zeppelin ontstond in 1968 uit de verre overblijfselen van de zo mogelijk nog legendarischer band The Yardbirds (die al experimenteerde met "Dazed and Confused") en geldt als zowat de stamvader van de klassieke, op blues geënte, pure hardrock.

Zanger Robert Plant (59), gitarist Jimmy Page (63), bassist John Paul Jones (61) en drummer John Bonham bereikten het toppunt van hun roem in de eerste helft en het midden van de jaren zeventig.

Maar na de plotselinge dood van Bonham in 1980 hield de band op te bestaan. Er waren wel gelegenheidsreünies zoals Live Aid in 1985, waarbij de overlevenden een beroep deden op Jason, de zoon van John Bonham. Ook in 1989 was er een kort eenmalig concert, naar aanleiding van het veertigjarig bestaan van het platenlabel Atlantic.

Jason Bonham (41), die maandag ook weer van de partij was als vervanger van zijn overleden vader, drumde de voorbije jaren voor veel andere hardrockers en werkt momenteel bij Foreigner. Plant kon een succesvolle solocarrière opbouwen en maakte een paar gesmaakte albums met zijn maatje Page. Die ging ook scheep met David Coverdale van Whitesnake.

Led Zeppelin heeft wereldwijd ongeveer 300 miljoen albums verkocht. Dat maakt van de band een van de grootste rockbands aller tijden, die zijn aanzien in de muziekscène nog niet verloren heeft. Nog steeds vormt Led Zeppelin een voorbeeld of inspiratiebron voor veel nieuwe muzikanten. En er is pas de verzamel-cd "Mothership" verschenen.

De heren hebben laten doorschemeren maar niet bevestigd dat het mogelijk niet bij het ene reünieconcert zou blijven. Het succes van maandag kan de geruchten over meerdere optredens alleen maar aanwakkeren.

Er waren meer dan een miljoen gegadigden om de zowat 18.000 duotickets via een loterij te bemachtigen. Ondanks een strenge controle op de verkoop, werden op eBay woekerprijzen gevraagd voor tickets die nog niet eens werden opgehaald. Want dat kon pas maandag mits aan een reeks voorwaarden was voldaan.