Europese filmindustrie reikt zaterdag "Oscars" uit in Berlijn

In Berlijn worden zaterdag de "Europese Oscars" uitgereikt. "The Queen" de Stephen Frears, "The Last King of Scotland" van Kevin Macdonald, "4 Luni, 3 Saptamini Si 2 Zile" van Cristian Mungiu, die de Gouden Palm in Cannes won, en "Das Parfum - Die Geschichte eines Mörders" van Tom Tykwer zijn de favorieten voor de twintigste editie van de Europese filmprijzen (European Film Awards) van de European Film Academy.

Belga

Ook ons land zal vertegenwoordigd worden op het festival, met de nominaties van "Kwiz" van Renaud Callebaut en "Plot Point" van Nicolas Provost in de categorie Beste kortfilm. De film "Irina Palm" van de Belg Sam Garbarski kan op twee nominaties rekenen in de categorieën Europese Acteur en Actrice van het jaar.

Naar aanleiding van de twintigste editie van de European Film Awards wordt op 30 november een filmmuziekconcert "Happy Birthday, European film Academy! - European films composers in concert" georganiseerd in Berlijn, in samenwerking met het Filmfestival Gent. Het Vlaams Radio Orkest, onder leiding van Dirk Brossé, zal de werken van de Europese filmmuziekmakers, onder wie Wim Mertens, uitvoeren.

Een dag later worden de Europese filmprijzen 2007 uitgereikt. "The Queen" van Stephen Frears is de grote favoriet met zes nominaties in de belangrijkste categorieën, gevolgd door "The Last King of Scotland" van Kevin Macdonald met vijf nominaties en "4 Luni, 3 Saptamini Si 2 Zile" van Cristian Mungiu en "Das Parfum" van Tom Tykwer met elk vier nominaties.

In de categorie Beste Europese Film 2007 moeten "The Queen", "The Last King of Scotland" en "4 Luni, 3 Saptamini Si 2 Zile" het opnemen tegen "La Môme" van Olivier Dahan, "Auf Der Anderen Seite" van Fatih Akin en "Persepolis" van Marjane Satrapi et Vincent Paronnaud.

Marion Cotillard ("La Môme"), Marianne Faithful ("Irina Palm"), Carice van Houten ("Zwartboek"), Anamaria Marinca ("4 Luni, 3 Saptamini Si 2 Zile"), Helen Mirren ("The Queen") en Ksenia Rappoport ("La Sconosciuta") strijden voor de titel van Beste Europese Actrice 2007.

In de categorie Beste Europese Acteur 2007 nemen Sasson Gabai ("La visite de la Fanfare"), Elio Germano ("Mon frère est fils unique"), James McAvoy ("Le dernier roi d'Ecosse"), Miki Manojlovic ("Irina Palm"), Michel Piccoli ("Belle Toujours") en Ben Whishaw ("Das Parfum") het tegen elkaar op.

Lifetime Achievement Awards gaan er zaterdagavond naar de legendarische nouvelle-vague regisseur Jean-Luc Godard ("+ bout de souffle" en "Pierrot le fou") en cameraman Michael Ballhaus. De directeur van de fotografie heeft aan een opmerkelijke internationale carrière achter de rug met regisseurs als Martin Scorsese, Francis Ford Coppola en Robert Redford.

Nu in het nieuws