Auteur "Het Heilige Bloed en de Heilige Graal" overleden

Print
In Londen is vorige week Richard Leigh overleden. Hij werd 64. Dat meldt The Independent donderdag. Leigh verwierf in 1982 samen met coauteurs Henry Lincoln en Michael Baigent wereldwijde roem met "Het Heilige Bloed en de Heilige Graal", het non-fictieboek waarin beweerd wordt dat Jezus niet stierf aan het kruis, maar samen met Maria Magdalena en hun kind naar Frankrijk vluchtte.
Het idee van "Het Heilige Bloed en de Heilige Graal" is dat Jezus de kruisiging heeft overleefd en samen met Maria Magdalena en hun kind ontsnapte naar het zuiden van Frankrijk, waar hun nakomelingen de Merovingische dynastie stichtten die van de vijfde tot de achtste eeuw over het Frankische rijk heerste. Wereldwijd werden meer dan twee miljoen exemplaren verkocht van het boek.

Leigh, geboren in de VS maar het grootste deel van zijn leven woonachtig in Groot-Brittannië, schreef ook nog enkele andere bestsellers zoals "De Dode Zeerollen en de verzwegen waarheid" (1991, met Baigent), "De Tempel en de Loge" (1991, met Baigent) en "Het Elixir en de Steen" (1997, met Baigent).

In 2006 haalde Leigh opnieuw de krantenkoppen toen hij samen met Baigent uitgever Random House voor de rechter sleepte wegens plagiaat in Dan Brown's "De Da Vinci Code". Brown zou voor zijn religieuze thriller illegaal basiselementen hebben overgenomen uit "Het Heilige Bloed en de Heilige Graal".
Zowel in de VS als in Groot-Brittannië oordeelde een rechter dat het boek van Brown geen plagiaat is.
Nu in het nieuws