Staking toneelknechten op Broadway beëindigd

Print
De negentiendaagse staking van de toneelknechten op Broadway in New York, de grootste theaterstraat van de wereld, is woensdagnacht beëindigd.
Tijdens een nachtelijke vergadering zijn de syndicaal georganiseerde toneelknechten en de vereniging van theatereigenaars en producenten (League of American Theatres and Producers) het eens geraakt over een voorlopig akkoord, aldus de New York Times. Donderdagavond al gaat het toneellicht weer aan.

De staking had praktisch het hele theaterbedrijf met 27 grote producties lamgelegd en kostte volgens schattingen 17 miljoen dollar (rond de 12 miljoen euro) per dag. Niet alleen geliefde shows als "Mamma Mia!", "Chicago", "Hairspray" en "Phantom of the Opera" werden getroffen, maar ook vele restaurants in de gewoonlijk drukbezochte theaterwijk bleven op hun honger zitten.

Het geschil draaide vooral rond een door de theaterproducenten geplande afzwakking van de wettelijke arbeidsovereenkomst. Ze wilden zelf beslissen over het aantal benodigde toneelknechten voor hun producties in plaats van zich aan de vastgelegde richtlijnen van de vakbond te houden.
Nu in het nieuws