Vijftigplussers wantrouwen media

Print
De vijftigplussers vinden de media niet objectief genoeg en vinden de persvrijheid onvoldoende.
De gemiddelde vijftigplusser volgt de media wel en vindt dat er dringend verandering nodig is. Dat blijkt uit onderzoek bij 2.830 vijftigplussers, in oktober uitgevoerd door PASC@L, het magazine van de 50-plusser, in samenwerking met de website voor vijftigplussers www.SeniorenNet.be .

De gemiddelde vijftigplusser geeft de media een onvoldoende: 4,9 op 10. Volgens de vijftigplussers geven de media in hun berichtgeving te veel een eigen mening en blijven ze onvoldoende onafhankelijk over hun eigen standpunt.

Over de persvrijheid in België zijn de vijftigplussers ook niet gelukkig. "Bijna 40 procent denkt dat als er iets ernstigs zou worden ontdekt, men dat niet zou mogen brengen naar het grote publiek. Toch denkt nog ruim 21 procent dat sommige media het alsnog zullen brengen. De persvrijheid in ons land is dus niet echt overtuigend voor de vijftigplusser", zegt Pascal Vyncke, de drijvende kracht achter PASC@L.

Op het vlak van betrouwbaarheid geven senioren gemiddeld een onvoldoende: een score van net geen 5 punten op 10. "Ze vinden dat journalisten hun bronnen en verhalen onvoldoende checken. Ze hebben de indruk dat men veel te snel iets zegt, op basis van weinig of geen betrouwbare bronnen", legt Vyncke uit.
Nu in het nieuws