Zware boete voor Coditel en boetes voor negen regionale tv-zenders

Print
Kabelmaatschappij Coditel Brabant moet van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) een boete van 15.000 euro betalen omdat ze geen Nederlandse radioprogramma's uitzendt in de Brusselse rand.
Negen regionale televisiezenders krijgen dan weer boetes voor inbreuken op de reclameregels. Dat meldt de VRM woensdag in een persbericht.

Coditel moet de forse boete betalen omdat het in Wemmel en Drogenbos geen Nederlandse radioprogramma's aanbiedt. Volgens het mediadecreet is de kabelmaatschappij nochtans verplicht om onder meer twee radioprogramma's en de televisieprogramma's van de Nederlandse openbare omroep door te geven. "Gezien de aard en de ernst van de overtreding beslist de regulator een boete van 15.000 euro aan de NV Coditel Brabant op te leggen", luidt het.

Verder werden verschillende boetes, gaande van 1.750 tot 2.750 euro, en waarschuwingen uitgesproken tegen negen regionale televisieomroepen wegens inbreuken op de reclameregelgeving. Enkel bij tvbrussel was er geen sprake van een overtreding.

De boetes komen er na controle van de uitzendingen van de tien Vlaamse regionale zenders op 3 februari 2007, van 16 tot 19 uur. De regulator stelde de meeste overtredingen vast bij de programma's Tendens en Vermogensbeheer. Daar werd onvoldoende een onderscheid gemaakt tussen reclame en redactionele inhoud. Zo werden sommige bedrijven of producten te nadrukkelijk in beeld gebracht. De overtredingen werden vastgesteld bij WTV, Focus TV, TV Oost, RTV, Ring TV, AVS en Rob TV. Ook TV Limburg zondigde tegen het principe. De acht omroepen krijgen hiervoor een boete van 1.750 euro. Een tweede vaak voorkomende overtreding is de slechte herkenbaarheid van reclame en telewinkelen in vergelijking met andere programma's. In totaal werden bij vijf regionale omroepen (WTV, Focus TV, TV Oost, RTV en Ring TV) inbreuken vastgesteld. Zij krijgen hiervoor elk een boete van 500 euro.

Ring TV en ATV maakten ook nog andere, gelijkaardige overtredingen. Zo moet Ring TV 500 euro betalen omdat zijn programma Woontelevisie niet in een reclameblok wordt uitgezonden. ATV moet dan weer 1.750 euro ophoesten voor De Notariële Woonkijker, dat niet als een informatief programma mag voorgesteld worden.

Een derde vaak voorkomende overtreding is dat reclame niet gegroepeerd wordt in niet-opeenvolgende tijdsblokken van beperkte duur. Alleenstaande reclameboodschappen zijn in principe verboden. In totaal ontvingen drie omroepen (WTV, Focus TV en Ring TV) voor deze overtreding een waarschuwing.

ATV zondigde tot slot ook nog tegen sponsorbepalingen. Zo volgde twee keer een sponsorboodschap na het journaal, goed voor een boete van 500 euro.

.

Nu in het nieuws