"Kijkcijfers geen doel op zich voor de VRT"

De nieuwe baas van de VRT, Dirk Wauters, ziet hoge marktaandelen halen niet als een doel op zich. "We moeten afstappen van de commerciële logica die bij iedereen is ingebouwd", zei hij donderdag op een persontbijt.

Belga

"Wij spelen een ander spel". Hij gaf mee efficiënt te willen werken, maar wil niet tot op het bot gaan. "Ik wil een gespierd bedrijf houden", aldus Wauters. Het was de eerste persbabbel van Wauters sinds hij Piet Van Roe opvolgde aan het hoofd van de openbare omroep. Net als tijdens zijn doortocht langs het Vlaams parlement, wilde hij niet het proces maken van het beleid van zijn verdere voorganger Tony Mary. "Voor mij is die bladzijde omgedraaid. Ik ben geen patholoog", zei hij.

br> Een duidelijk verschil is dat Wauters geen minnaar is van themakanalen voor de VRT, al was het maar omdat daardoor de 'brand' - het merk - dreigt verloren te gaan. Hij sprak ook tegen dat het aanbieden van nieuwe diensten dient om extra geld in het laatje te brengen. "Ze dienen om onze job beter te doen", luidde het.

br> De financiering van de VRT gebeurt via gemengde financiering. De openbare omroep krijgt deels overheidsmiddelen en mag een deel commerciële inkomsten aanboren. Wauters gelooft meer in het Scandinavische model, met vooral overheidsmiddelen.