Geheime processtukken van de Tempeliers openbaar

De heilige graal zelf is het niet, maar liefhebbers van de Da Vinci Code kunnen voor een slordige zesduizend euro nu wel een stukje geschiedenis van de roemruchte orde der tempeliers in handen krijgen, dat eeuwenlang verborgen lag in de geheime archieven van het Vaticaan.

AP Ned

In een exclusieve uitgave en in beperkte oplage brengt het Vaticaan een kopie van een 14de eeuws document naar buiten met nieuwe informatie over het proces tegen de Tempeliers, toen deze orde van kruisvaarders terechtstond wegens ketterij. Het document werd in 2001 ontdekt in de immense archieven van het Vaticaan.

Het driehonderd pagina's tellende document onthult onder meer dat paus Clement V de orde aanvankelijk vrijsprak van ketterij, maar schuldig bevond aan immoreel gedrag en dat hij zich voornam om de orde te hervormen. Onder druk van de Franse koning Filips IV (Filips de schone) draaide hij zijn besluit echter terug en vanaf 1312 werden de Tempeliers alsnog vervolgd.

Uitgeverij van het Vaticaan Scrinium drukt het document Processus Contra Templarios (het proces tegen de tempeliers) in een oplage van 799 exemplaren. De verkoopprijs bedraagt 5.900 euro. Het achthonderdste exemplaar zal aangeboden worden aan paus Benedictus XVI. Dat zei Barbara Frale van het Vaticaan, die het document zes jaar geleden vond.