Bekijk het exclusiviteitscontract tussen VRT en Woestijnvis

Het productiehuis Woestijnvis mocht, in het seizoen 2004-2005, voor zijn dagelijkse programma's meer dan 10 miljoen euro factureren aan de VRT. Het gaat daarbij om Man bijt Hond en de laatavondshowprogramma's De Laatste Show en De Slimste Mens ter Wereld.

Belga

Dat blijkt uit het exclusiviteitcontract tussen de VRT en Woestijnvis, dat maandag aan verschillende media werd gelekt.

Bekijk het contract.

Het contract loopt van 2004 tot 2011. Over die periode reserveert de VRT een budget van 150 miljoen euro voor programma's van Woestijnvis. De jaarlijkse enveloppe die de VRT garandeert voor Woestijnvisprogramma's bedraagt zowat 21,5 miljoen euro. Daarnaast heeft Woestijnvis recht op een jaarlijkse exclusiviteitsvergoeding van 1 miljoen euro.

Voor de 195 afleveringen van Man Bijt Hond had de VRT een budget voorzien van 4.875.000 euro, voor de 156 afleveringen van de laatavondshow 5.850.000 euro, telkens zonder btw.

Dat het vertrouwelijke contract gelekt werd, heeft allicht te maken met de berichten dat de VRT opnieuw moet gaan bezuinigen. Er is de voorbije jaren vanuit bepaalde kringen veel kritiek geuit op de overeenkomst tussen de VRT en Woestijnvis, omdat die te duur zou zijn voor de openbare omroep. De omvang van het contract was echter tot nog toe onbekend.

Bij Woestijnvis reageerde men op het lek dat er in het contract niets staat dat het daglicht niet mag zien.

Jurgen Verstrepen vraagt publieke verontschuldigingen van ex-VRT baas Tony Mary na het uitlekken van de kost van het contract tussen VRT en Woestijnvis. Voorts eist hij inzage in alle uitbestedingscontracten van de openbare omroep.

Verstrepen stelt dat volgens Mary de politiek de schuldige van de tekorten bij de VRT was. "Het is nu meer dan ooit duidelijk dat het vorige VRT bestuur een financieel wanbestuur was en de Vlaamse overheid nu de putten van Mary en co moet dichtgooien", stelt het Vlaams parlementslid voor Lijst Dedecker (LDD).

Verstrepen heeft de afgelopen drie jaar in de commissie Media van het Vlaams Parlement tevergeefs inzage te krijgen in de contracten van de VRT. Door een lek blijkt nu dat het contract met openbare omroep Woestijnvis jaarlijks een kleine 30 miljoen euro tot 2011 garandeert, aldus de LDD'er.

Hij vindt het onbegrijpelijk dat dergelijke geldsommen uitbesteed worden terwijl op hetzelfde moment het VRT-personeel moet besparen. Jurgen Verstrepen vraagt zich af welke lucratieve contracten er nog zijn en hoeveel overheidsgeld er nog naar bevriende bedrijven van de VRT vloeit. Hij wil de mediaminister hierover woensdag in de plenaire zitting aan de tand voelen en eist dat commissie Media onmiddellijk inzage krijgt in alle uitbestedingscontracten van de VRT, desnoods achter gesloten deuren vanwege de confidentialiteit.

Nu in het nieuws