"Kruistocht in Spijkerbroek" wint Gouden Kalf voor beste film

Print
Drie Vlaamse coproducties hebben zaterdag op het Internationaal Filmfestival van Utrecht vijf Gouden Kalveren in de wacht gesleept.
"Kruistocht in Spijkerbroek" ging naar huis met twee prijzen, net als "Wolfsbergen". "Waar is het paard van Sinterklaas", sleepte de publieksprijs in de wacht. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.

"Kruistocht in Spijkerbroek" van Ben Sombogaart is de verfilming van het gelijknamige boek van Thea Beckman. De film ontving de prijs voor Beste Film en die voor de Beste Montage.

"Wolfsbergen" van Nanouk Leopold, een portret van vier generaties van een familie, haalde de prijs voor Beste Mannelijke Bijrol binnen. Die was voor Jan Decleir, die daarmee toe is aan het tweede Gouden Kalf uit zijn carrière. Vier jaar geleden won hij er al een voor zijn bijdrage aan de Nederlandse filmcultuur. Ook de prijs voor de Beste Fotografie ging naar "Wolfsbergen".

"Waar is het paard van Sinterklaas? " van Mischa Kamp ten slotte ontving de Publieksprijs. Eerder won de film ook al de Junior Moviesquad Award. De film is het vervolg op het succesvolle "Paard van Sinterklaas", dat in 2005 het Gouden Kalf voor Beste Scenario won.
Nu in het nieuws