"Koninklijke begrafenis" voor Luciano Pavarotti

Italië heeft zaterdag afscheid genomen van Luciano Pavarotti. Duizenden mensen, onder wie heel wat beroemdheden, kwamen bijeen in en rond de kathedraal van Modena voor de begrafenis van de donderdag overleden operalegende.

Belga

De begrafenis is "bijna een staatsbegrafenis" te noemen, "als voor een koning", aldus de Italiaanse pers. Naast premier Romano Prodi en heel wat ministers van de huidige Italiaanse regering, werden ook de Ierse popster Bono, frontman van U2, voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan, de Italiaanse rocker Zucchero, de tenoren Jose Carreras en Placido Domingo en de directeur van de New Yorkse Metropolitan Opera, Joe Volpe, opgemerkt.

Sinds donderdag kwamen bovendien al tienduizenden mensen naar Modena om het lichaam van Pavarotti te groeten, onder hen ook de Italiaanse president Giorgio Napolitano.

Bij het begin van de begrafenisplechtigheid zong de Bulgaarse sopraan Raina Kabaivanska het "Ave Maria" uit de opera Otello van Giuseppe Verdi. Bisschop Benito Cocchi las vervolgens een rouwboodschap van paus Benedictus XVI voor, waarin de paus Pavarotti loofde als "een groot artiest die, dankzij zijn buitengewoon interpretatietalent, de goddelijke gave muziek alle eer aandeed".

Er werd ook een video getoond van Pavarotti en zijn vader Fernando die samen het "Angelicus" zingen. De Italiaanse tenor Andrea Bocelli zong het Ave Verum Corpus van Wolfgang Amadeus Mozart. Bij het slot van de ceremonie vlogen de "Frecce Tricolori" van de Italiaanse luchtmacht over de kathedraal.

Achthonderd mensen woonden de plechtigheid bij in het gebouw. Buiten de kathedraal werden twee grote schermen opgezet waarop duizenden bewonderaars en nieuwsgierigen de begrafenis konden volgen. In de kerk mochten geen foto's genomen worden en enkel de Italiaanse openbare televisie Rai en de nieuwszender Sky TG24 mochten de plechtigheid filmen.

Het was de grootste begrafenisplechtigheid in Italië sinds de dood van paus Johannes Paulus II in april 2005. De witte kist met het lichaam van Pavarotti zal worden bijgezet in de grafkelder van de familie.

Nu in het nieuws