Pfaff promoot technologie op olympisch parcours

Print
Virtueel lopen tegen Kim Gevaert of vliegfietsen. Het klinkt leuk en toch is technologie allesbehalve populair bij de Vlaamse jeugd. Samen met Technopolis in Mechelen wil Agoria, de federatie van de technologische industrie, er wat aan doen. Voetballegende Jean-Marie Pfaff testte als een van de eersten een olympisch parcours.

Het tekort aan technisch geschoolde krachten in Belgische bedrijven steekt steeds acuter de kop op. Tegen 2015 verwachten drie op de vier ondernemingen dat ze personeel in het buitenland moeten rekruteren. Zoniet zullen ze opdrachten moeten weigeren. Dat blijkt uit een onderzoek van Agoria bij 110 bedrijven.

Technologie achter spelconsoles, iPods en gsm’s

Toch daalt de instroom van jongeren in technische richtingen al jaren. “De jeugd haakt jammer genoeg al vroeg af. Vandaar het belang van acties voor 10- tot 14-jarigen want het imago van de opleidingen is saai”, zegt directeur- generaal Wilson De Pril van Agoria Vlaanderen. Volgens hem is dat onterecht. “Jongeren kennen allemaal spelconsoles, iPods en gsm’s, maar hoe werken ze en welke technologie steekt er achter? Dit aspect willen wij hen laten beleven”, legt hij uit.

De actie ’Experia’ moet jongeren warm maken voor wetenschap en technologie. In Technopolis, het Vlaams doe-centrum voor wetenschap en technologie, kan je tot eind augustus een olympisch parcours afleggen dat technologie best leuk is. In totaal zijn er 29 interactieve opstellingen. Zo kan iedereen zich onder meer meten met topatlete Kim Gevaert, balanceren op een bolle surfplank of sporten tegen een waterjuffer.

Nu in het nieuws