'Birma heeft nog een jaar voedselhulp nodig'

Print
Veel boeren in de Irawaddydelta in Birma zullen dit plantseizoen moeten overslaan omdat hun velden nog onbewerkbaar zijn of omdat er niet genoeg zaaizaad en meststoffen voorradig zijn. Dat betekent dat veel Birmezen nog een jaar voedselhulp nodig zullen hebben, zegt het Wereldvoedselprogramma.

De cycloon Nargis en de overstromingen die erop volgden, hebben begin mei naar schatting 2,4 miljoen Birmezen getroffen. Veel mensen zijn hun rijstvoorraden kwijtgeraakt; boeren zijn ook zaaizaad, werktuigen en trekdieren verloren. Ook de rijstvelden zelf hadden zwaar te lijden onder het stormweer.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) schat dat in de Irawaddydelta bijna 200.000 hectaren landbouwgrond dit seizoen onbruikbaar zijn. Dat is meer dan een zevende van de totale landbouwoppervlakte in de graanschuur van Birma. Sommige velden zijn veel te zout: Nargis joeg het zeewater op sommige plaatsen 35 kilometer landinwaarts. Andere velden staan nog altijd onder water.

Race tegen de tijd

Veel boeren moeten dus verstek laten gaan tijdens het plantseizoen dat nu is aangebroken, zegt het Wereldvoedselprogramma (WFP). Dat wil zeggen dat ze pas begin volgend jaar kunnen planten en pas over een jaar hun volgende oogst zullen kunnen binnenhalen. Ook de landarbeiders, die werken op de velden van mensen die grond bezitten, zullen de komende maanden zwarte sneeuw zien.

Met hulp van de FAO zijn de Birmese autoriteiten bezig aan een race tegen de tijd om op zoveel mogelijk akkers die nog bruikbaar zijn rijst uit te planten. Dat werk moet ten laatste eind juli klaar zijn. Zes maanden later kan die oogst dan binnengehaald worden. Maar veel gebieden zijn nu nog verlaten. Boeren zijn hun huizen verloren en ook de bevoorrading van de afgelegen gebieden is problematisch.

Bron: IPS

Nu in het nieuws