Tolheffing voor vervuilende auto's woensdag van kracht in Milaan

Eigenaars van de meest vervuilende wagens zullen vanaf woensdag tolgeld moeten betalen indien ze het centrum van Milaan in willen. Dat is het gevolg van een beslissing van het stadsbestuur van de economische hoofdstad van Italië.

Belga

Wie door een van de 43 elektronische "poorten" naar het historische centrum van Milaan wil, dient over een "ecopass" - voor een dag of voor een onbepaalde termijn - te beschikken. De prijs van zo'n pas varieert naargelang de vervuilingsgraad van het voertuig, zo legt de stad uit in een informatiebulletin aan de inwoners. Sinds 18 december konden er al dagtickets (van twee, vijf of tien euro) en abonnementen (van 50, 125 of 250 euro) worden gekocht. Dat kan sinds 27 december ook via internet.

De invoering van de maatregel, die "propere wagens" en tweewielers spaart, geeft volgens de verbruikersorganisatie Codacons wel aanleiding tot verwarring. De organisatie spreekt van een "gebrek aan duidelijkheid en informatie".

Het stadsbestuur liet zondag nog weten dat er voor voertuigen die ingeschreven zijn in een land dat niet onderworpen is aan de Europese normen, geen taks betaald moet worden.

Volgens officiële schattingen treft de maatregel dagelijks zo'n 40.000 voertuigen. Het stadsbestuur verwacht dat de taks jaarlijks 24 miljoen euro in het laatje brengt. Dat geld zal geïnvesteerd worden in het openbaar vervoer.