Nieuwe munt van Venezuela in omloop

De bolivar fuerte (BsF) zal, met drie nullen minder, vanaf 1 januari 2008 de huidige Venezolaanse munteenheid, de bolivar, vervangen.

Belga

Volgens de Venezolaanse minister van Financiën Rodrigo Cabezas moet de nieuwe munt "de financiële en commerciële transacties verbeteren en de toetreding van het land tot de douane-unie Mercosur voorbereiden". De oude munt blijft nog minstens zes maanden in omloop.

Een biljet van 50.000 bolivar wordt vervangen door een biljet van 50 bolivar fuerte. De wisselkoers met de dollar wordt ook door duizend gedeeld en zal 2,15 BsF voor een dollar bedragen. De nieuwe munt zorgde niet voor paniek, maar velen vrezen voor nieuwe inflatie en een devaluatie op de zwarte markt, waar een dollar voor twee tot drie keer de waarde van de officiële koers verhandeld wordt.

De inflatie voor de eerste elf maanden van het jaar bedroeg in Venezuela 18,6 procent, of een pak meer dan de voorziene 12 procent voor het jaar. Het Bruto Binnenlands Product kende dan weer een groei met 8,4 procent.