"Hybride" vredesmacht neemt fakkel van Afrikanen over in Darfoer

De 'hybride' vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in Darfoer (UNAMID) heeft maandag de fakkel overgenomen van de Afrikaanse missie (AMIS).

Belga

Naar aanleiding van de overdracht was er maandag in Al-Fashir, de hoofdstad van Noord-Darfoer en de plaats waar het hoofdkwartier van de nieuwe missie is gevestigd, een plechtigheid. Zo werd onder andere de vlag van UNAMID gehesen.

Rodolfe Adada, het hoofd van INAMID, liet weten "een zo robuust mogelijke macht te willen ontwikkelen in Darfoer, teneinde de opdrachten te kunnen realiseren" die de troepenmacht heeft gekregen. Hij riep alle partijen die betrokken zijn in het conflict, op om de vijandelijkheden te staken en samen met de Soedanese overheid een politieke oplossing te bedenken.

De gouverneur van Noord-Darfoer, Osmane Youssef Kibr, verzekerde UNAMID dat het de "totale medewerking" had van de Soedanese overheid.

UNAMID zal uiteindelijk 20.000 soldaten en meer dan 6.000 politieagenten en burgermedewerkers tellen. Momenteel worden slechts zo'n 9.000 manschappen op het terrein ingezet: de 7.000 soldaten van AMIS plus 1.200 politieagenten van die macht en de soldaten en politieagenten die de VN in 2007 ter versterking zonden. Het conflict in Darfoer, een provincie in het westen van Soedan, heeft op bijna vijf jaar tijd al aan 200.000 mensen het leven gekost. Meer dan twee miljoen mensen zijn er ontheemd.