Keniaanse president Kibaki kondigt "vastberaden actie" aan

De Keniaanse president Mwai Kibaki heeft maandag verklaard "met vastberadenheid" op te treden tegen de rellen die het land teisteren. Het geweld brak los nadat de kiescommissie zondag Kibaki had uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

Belga

"Mijn regering zal vastberaden optreden tegen iedereen die de vrede verzwakt en zo de veiligheid in het land verhogen", verklaarde de "winnaar" van de verkiezing in een mededeling met nieuwjaarswensen.

Kikabi roept op tot een nationale verzoening. Maar oppositieleider Raila Odinga verwerpt de nipte kieszege en beschuldigt de regering van fraude met tenminste 300.000 stemmen. Waarnemers van de Europese Unie plaatsten zondag grote vraagtekens bij de verkiezingsuitslag. Officieel bedraagt het verschil tussen de twee kampen 231.728 stemmen.

Na een woelige nacht waarbij melding werd gemaakt van tenminste 46 doden in Kisumu en 40 doden in de hoofdstad Nairobi, laaide het geweld verder op. Maandag is er sprake van tientallen doden over verschillende plaatsen.

Het persagentschap AFP maakt gewag van een dodentol van 149 mensen. Volgens het hoofd van het Keniaanse Rode Kruis kan het aantal slachtoffers "makkelijk oplopen tot honderden doden".

Het "electorale geweld" tussen het Kibaki-kamp en het Odinga-kamp verloopt langs etnische breuklijnen. Kibaki behoort tot de Kikuyu, Odinga tot de Luo. De politie treedthardhandig op. Vooral in de sloppenwijken rond de hoofdstad Nairobi en in het westen van het land is de situatie overhit.

Oppositieleider Odinga riep maandag op tot geweldloos verzet. Hij kondigde een massabijeenkomst aan, donderdag in Nairobi. Zondagavond verbood de Keniaanse regering alle live-verslaggeving van de rellen op radio en televisie. Kenia is de grootste economie van Oost-Afrika. De rellen zijn de ergste sinds een verijdelde staatsgreep in 1982.