België raadt reizen naar Kenia af

Buitenlandse Zaken raadt de Belgische burgers aan niet af te reizen naar Kenia. De Federale Overheidsdienst (FOD) stelde veiligheidsniveau vier in voor het Oost-Afrikaanse land: "niet-essentiële reizen worden afgeraden". Dat staat te lezen op de website van de FOD.

Belga

Het geweld naar aanleiding van de presidentsverkiezingen die vorige donderdag van start gingen, houdt het land in de greep. Aftredend president Mwai Kibaki behaalde een omstreden nipte zege op oppositieleider Raila Odinga.

Voor Belgen die in Kenia verblijven is de grootste voorzichtigheid aangeraden. Alsook is het voor hen wijselijk op de hoogte te blijven van de actualiteit, luidt het reisadvies van de Belgische diplomatie. Verder is waakzaamheid geboden. Buitenlandse Zaken raadt aan ongewone manifestaties te vermijden, zowel in het centrum van de hoofdstad Nairobi als in de andere grote steden van het land. Ook andere Europese landen zoals Nederland, Duitsland en Italië raden hun onderdanen af om naar het Oost-Afrikaanse land te reizen. Zij die al in het land aanwezig zijn worden eveneens geadviseerd manifestaties te vermijden.

Het Duitse reisconcern TUI kondigde aan voorlopig geen reizen of vluchten te schrappen. Zowel TUI als de Zwitserse touroperator Kuoni hebben wel excursies en uitstappen geschrapt voor hun reizigers die in het land verblijven.

Sinds de aanvang van de verkiezingen vorige week donderdag vielen al zeker 130 doden. Het geweld brak afgelopen nacht hevig uit. Sinds de kiescommissie zondag de zege van Kibaki bekend maakte, vielen al zeker 104 slachtoffers.