Soedan dient klacht tegen Tsjaad in bij VN-Veiligheidsraad

Soedan heeft bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een klacht tegen Tsjaad ingediend naar aanleiding van het bombardement van de Tsjadische luchtmacht op stellingen in Darfoer. Het Soedanese staatspersbureau Suna maakte zaterdag bekend dat de klacht door de Soedanese afgevaardigde bij de VN, Abdel Mahmoud Abdel Halim, werd overgemaakt.

Belga

"Soedan vraagt dat de Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheid opneemt en aan Tsjaad vraagt zijn aanvallen op het Soedanese grondgebied stop te zetten", aldus het persbureau. Soedan liet de Veiligheidsraad weten dat het zich overeenkomstig het charter van de VN het recht voorbehoudt terug te slaan.

Volgens Soedan drong het Tsjadische leger het Soedanese grondgebied vrijdag binnen en bombardeerde de luchtmacht twee stellingen in Darfoer, de regio in het westen van het land waar een burgeroorlog woedt. Donderdag had de Tsjadische regering Soedan ervan beschuldigd "een nieuwe aanval" op Tsjaad voor te bereiden om de ontplooiing van Europese troepen in het oosten van Tsjaad en van een troepenmacht van de VN en de Afrikaanse Unie in Darfoer te verhinderen.