Bin Laden waarschuwt Iraakse soennieten

In een nieuwe geluidsopname heeft Osama bin Laden soennitische Arabieren in Irak gewaarschuwd geen steun te verlenen aan een Iraakse regering van nationale eenheid en zich niet aan te sluiten bij een verbond van stammen die een alliantie hebben gevormd tegen Al-Qaida in Irak.

AP Ned

"De ergste verraders zijn zij die hun geloof in de steek laten ten gunste van het sterfelijke leven", zegt Bin Laden in de geluidsopname, die zaterdag op het internet verscheen.

Bin Laden hekelde de soennitische sjeik Abdul-Sattar Abu Risha, de in september vermoorde aanvoerder van een groep stamleiders die in samenwerking met de Amerikanen tegen Al-Qaida in opstand zijn gekomen in de westelijke provincie Anbar. Bin Laden zei dat de Verenigde Staten en de Iraakse regering "een regering van nationale eenheid" van soennieten, sjiieten en Koerden willen vormen. "Het is onze plicht deze gevaarlijke plannen te verijdelen", zei hij.

"Ze zijn bedoeld ter voorkoming van de oprichting van een islamitische staat in Irak, die een muur van verzet zou bieden tegen Amerikaanse plannen om Irak te verdelen".