Kroatische minister treedt af na jachtvakantie met oorlogsmisdadiger

De Kroatische minister van binnenlandse zaken Ivica Kirin is zaterdag afgetreden nadat hij op zwijnenjacht was gefotografeerd met een verdachte van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

AP Ned

De verdachte, oud-generaal Mladen Markac, werd zaterdag gearresteerd nadat het Joegoslavië-tribunaal om zijn uitlevering had gevraagd omdat hij zich niet had gehouden aan zijn huisarrest in Zagreb. Eerder waren in Kroatische kranten foto's verschenen van Kirin en Markac op jacht in de noordoostelijke provincie Bilogora. In een brief aan premier Ivo Sanader uitte Kirin "zijn spijt en verontschuldigingen" over het incident. Kirin was al drie jaar minister van binnenlandse zaken. Het was niet duidelijk of hij zou terugkeren in het nieuwe kabinet van premier Sanader, die sinds zijn verkiezingsoverwinning op 25 november nog geen nieuwe regering heeft samengesteld.

Het Joegoslavië-tribunaal had oud-generaal Markac in 2004 voorwaardelijke vrijlating verleend in afwachting van zijn proces in Den Haag. Markac wordt samen met de gepensioneerde generaals Ante Gotovina en Ivan Cermak verantwoordelijk gehouden voor de dood van minstens 150 Serviërs, de verdrijving van tienduizenden anderen en de vernietiging en plundering van zeker elf Servische dorpen in de streek Krajina in 1995. Ze hebben alledrie schuld ontkend. In een verklaring zei het Joegoslavië-tribunaal dat het verwacht dat de Markac zondag in Nederland aankomt.