Na Libië, helpt Frankrijk Egypte met uitbouwen kernenergie

Frankrijk is bereid Egypte te helpen met de ontwikkeling van zijn atoomprogramma. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd in een interview met een Egyptische krant.

AP Ned

"Ik vind het voor elk land een natuurlijke zaak om te streven naar atoomenergie", zei Sarkozy vrijdag tegen de regeringsgezinde krant Al-Ahram. "Geen land heeft op dit vlak zoveel expertise en ervaring als Frankrijk en als Egypte dat wil is Frankrijk bereid tot samenwerking."

Frankrijk wekt een meerderheid van zijn energie op met atoomcentrales. In oktober zei de Egyptische president Hosni Mubarak dat zijn land plannen voor een atoomprogramma nieuw leven moet inblazen om de energiebronnen van Egypte te diversificeren en olie- en gasreserves veilig te stellen voor toekomstige generaties Egyptenaren. Egypte schoof plannen voor een atoomprogramma in 1986 op de lang baan na de de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl.

Sarkozy is in Egypte op vakantie met zijn nieuwe vriendin, de zangeres Carla Bruni. Deze week brachten ze twee dagen in Luxor door en momenteel verblijven ze in de badplaats Sharm el-Sheik. Zondag begint het officiële deel van Sarkozy's bezoek aan Egypte. Hij voert dan in Caïro overleg met president Hosni Mubarak.