Trage verkiezingsuitslag leidt tot rellen in Kenia

In Kenia zijn zaterdag duizenden mensen de straat op gegaan uit protest tegen de trage gang van zaken bij de donderdag gehouden verkiezingen. Beide presidentskandidaten hebben gezegd zeker te zijn van de overwinning.

AP Ned

De voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen geeft uitdager Raila Odinga een voorsprong van 38.000 stemmen op zittend president Mwai Kibaki. Volgens de Keniaanse kiescommissie zijn in 180 van de 210 kiesdistricten de stemmen geteld en heeft Odinga tot nu toe 3,88 miljoen stemmen gekregen en Kibaki 3,84 miljoen.

Kenia heeft veertien miljoen geregistreerde kiezers. De opkomst bij de verkiezingen bedroeg naar schatting 70 procent. Er werden ook 210 parlementsleden en gemeenteraden gekozen.

Uit onvrede over de trage verkiezingsuitslag gingen demonstranten zaterdag met kapmessen de straat op en plunderden winkels. In de sloppenwijk Kibera in de hoofdstad Nairobi zette de politie traangas in om te voorkomen dat honderden aanhangers van Odinga naar het centrum van de stad zouden trekken. Jonge mannen met het inkt van het stemmen nog op hun vingers riepen "Geen Raila, geen Kenia". In de wijk werden huizen, bomen en stalletjes in brand gezet. In een ander deel van de stad schoot de politie twee mensen neer in een poging om de rellen onder bedwang te krijgen. Elders werden straten afgezet terwijl jonge aanhangers van zittend president Kibaki verkiezingsposters van Odinga van reclameborden scheurden. "Kibaki kom terug", riepen ze, zwaaiend met stokken en kapmessen.

Hoewel de verkiezingen donderdag rustig verliepen groeide de onrust naarmate de uitslag langer op zich lieten wachten. De Oranje Democratiche Beweging van Odinga zei dat de regering de uitslag met opzet vertraagt omdat ze op de verliezende hand is. Het hoofd van de Keniaanse kiescommissie zei zaterdag dat de verkiezingsuitslag mogelijk pas zondag of maandag beschikbaar is.

Zowel Odinga als Kibaki werd in de campagne geconfronteerd met beschuldigingen van fraude en intimidatie. Beide kandidaten beloofden als president een einde te maken aan de wijdverbreide corruptie in Kenia, die buitenlandse investeerders op afstand houdt.

De 76-jarige Kibaki wordt gewaardeerd omdat hij de economie tot bloei heeft gebracht. In bijna geen ander Afrikaans land groeit de economie zo hard als in Kenia. Maar Kibaki is er niet in geslaagd de corruptie te bestrijden en er heerst nog altijd veel armoede. De 62-jarige Odinga zat onder Moi om politieke redenen gevangen. Hij portretteert zichzelf als een voorstander van verandering en een weldoener voor de armen, maar zou in de vijftien jaar dat hij in het parlement zit weinig tot stand hebben gebracht. Het grootste deel van zijn achterban komt uit Kibera, een van de grootste sloppenwijken in Afrika. Het is een doolhof van steegjes en krotten waar ten minste zevenhonderdduizend mensen wonen.

Kibaki won de verkiezingen van 2002 met een overweldigende meerderheid. Daarmee kwam na 39 jaar een eind aan de heerschappij van de Keniaanse Afrikaanse Nationale Unie (KANU). De leider van die partij, Daniel arap Moi, was 24 jaar aan de macht en mocht vijf jaar geleden niet meer aan de verkiezingen meedoen. Kenia was van 1970 tot 1992 een eenpartijstaat.