Vliegtuigen vertrekken om gijzelaars FARC op te halen

Drie vliegtuigen zijn zaterdag om 9.15 uur plaatselijke tijd (14.45 uur Belgische tijd) opgestegen vanop de luchthaven van Santo Domingo in Venezuela om drie gijzelnemers van de FARC, een Colombiaanse guerillabeweging, vrij te krijgen.

Belga

Volgens een functionaris van de luchthaven van Santo Domingo zijn de drie vliegtuigen in de richting van de Venezolaanse hoofdstad Caracas getrokken. Daar moeten ze internationale afgezanten ophalen voor de reis naar Villavicencio, de Colombiaanse stad vanwaar twee helikopters vertrekken om de drie gijzelnemers op te halen.

De Venezolaanse president Hugo Chaves is de organisator van de operatie.

Naast andere getuigen van de operatie neemt ook de Amerikaanse filmmaker Oliver Stone deel. "Het is ongelofelijk. Ik heb nog nooit aan zo'n operatie deelgenomen", zei de regisseur na zijn aankomst in Venezuela. Chavez ontving Stone in militair uniform.

Eerst stond de vrijlating van de drie Venezolaanse gijzelaars van de Colombiaanse FARC-rebellen vrijdag op het programma. Dat is wegens "veiligheidsredenen" niet doorgegaan. Het internationale Rode Kruis verklaarde vrijdag om veiligheidsredenen 's nachts geen operaties uit te voeren.

Nog niet vrijgelaten

De aangekondigde vrijlating van drie gijzelaars van de Colombiaanse guerillabeweging FARC zal zaterdag niet plaatsvinden, zo heeft een diplomaat in de Venezolaanse hoofdstad Caracas gezegd. Hij wou anoniem blijven. Aanvankelijk was gezegd dat drie personen vrijdag zouden worden vrijgelaten.

"De gijzelaars zullen vandaag (zaterdag) niet worden overgedragen om de eenvoudige reden dat het om 18.00 uur donker is en dat het ICRK (Internationaal Comité van het Rode Kruis) alleen overdag mag opereren", legde hij uit. De overdracht van de drie gijzelaars verloopt onder de bescherming van het Rode Kruis.

Een delegatie van internationale gezanten is zaterdag naar Colombia vertrokken om de vrijlating te superviseren van Consuelo Gonzalez (57), ex-parlementslid, Clara Rojas (44), medewerkster van ex-presidentskandidate Ingrid Betancourt, en Rojas' driejarige zoon.