38 doden bij rellen in Pakistan - video

In Pakistan hebben de rellen na de moord op de Pakistaanse oppositieleidster Benazir Bhutto 38 slachtoffers geëist. Ook is voor tientallen miljoenen dollars schade aangericht, zo heeft het Pakistaanse ministerie van binnenlandse zaken zaterdag bekendgemaakt. Relschoppers vernielden 178 banken, 72 treinwagons, achttien stations. Zeker honderd gevangen zijn uit de gevangenis ontsnapt.

AP Ned

Islamitische extremisten hebben zaterdag ontkend dat ze betrokken waren bij de moord op de populaire oud-premier. Eerder had de Pakistaanse regering beweerd dat Al-Qaidacommandant Baitullah Mehsud achter de aanslag zou zitten. Een woordvoerder van Mehsud zei echter dat de stammen van militante moslims nooit aanvallen op vrouwen uitvoeren. Hij beschuldigde de Pakistaanse regering van een complot. Aanhangers van Bhutto delen deze mening.

Oud-premier Bhutto kwam donderdag om bij een zelfmoordaanslag. Aanvankelijk werd meegedeeld dat ze aan kogelwonden was overleden. Vrijdag meldde het ministerie echter dat Bhutto dodelijk verwond werd door het zonnedak van haar auto toen ze probeerde weg te duiken. Verwacht wordt dat het geweld in Pakistan door de tegenstrijdige berichten over de exacte doodsoorzaak van Bhutto wederom zal toenemen.

De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft veiligheidsfunctionarissen zaterdag opdracht gegeven streng op te treden tegen de duizenden demonstranten die uit woede over de moord de straat op zijn gegaan. Hij zei dat er "hard moet worden opgetreden tegen plunderaars en dat alle mogelijke maatregelen moeten worden genomen om de veiligheid van de bevolking te garanderen", zo heeft het staatspersbureau bericht.

De Pakistaanse verkiezingscommissie heeft aangekondigd dat het naar aanleiding van de rellen maandag een noodbijeenkomst houdt over de verkiezingen, die op 8 januari worden gehouden. In een verklaring stelde de commissie dat er de afgelopen dagen negen stemlokalen met stembussen en lijsten van kiezers in brand zijn gestoken in de provincie Sindh, waar Bhutto vandaan kwam. Het geweld heeft ook het drukken van stembiljetten, de opleiding van verkiezingsmedewerkers en andere logistieke werkzaamheden voorafgaand aan de verkiezingen vertraagd.

De Verenigde Staten hebben er bij Pakistan op aangedrongen op de verkiezingen gewoon te laten doorgaan. Premier Mohammedmian Soomro zei vrijdag dat de regering geen onmiddellijke plannen heeft om de verkiezingen uit te stellen. De Pakistaanse Volkspartij (PPP) van Bhutto houdt zondag een bijeenkomst om te bepalen of het zal deelnemen aan de verkiezingen. Bhutto's echtgenoot, Asif Ali Zardari, zei tegen de BBC dat hun zoon bij de bijeenkomst een verklaring zal voorlezen die door Bhutto was achtergelaten voor haar partij in het geval van haar overlijden. Oud-premier Nawaz Sharif, nu de prominentste oppositieleider, heeft gezegd dat hij verkiezingen zal boycotten.

Zaterdag waren de wegen in de provincie Sindh bezaaid met brandende voertuigen. In Karachi, de grootste stad van Pakistan, werden winkels en restaurants in brand gestoken. In de rest van het land was het stil op de wegen en bleven zakencentra, benzinestations en scholen gesloten.

VIDEO